
De gemiddelde mens zet dagelijks zo’n 6.000 stappen. Maar volgens veel wetenschappers is het beter om minstens 10.000 stappen per dag te zetten.
Die extra 4.000 stappen haal je eigenlijk met gemak in een half uurtje stevig wandelen.
Tijdens beweging leveren je spieren, botten en gewrichten een inspanning. De belasting van je botten is belangrijk. "Botbelasting" verhoogt de namelijk de opbouw van botweefsel op jonge leeftijd en vertraagt de botafbraak als je ouder wordt. Elke dag bewegen helpt om de botten langer sterk te houden. Maar meer bewegen is altijd beter.
Wandelen heeft ook nog eens een goed effect op je geheugen. Je hersens blijven actief en dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer. Studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 20% tot 50% kan verkleinen.
Dus wandel vanavond na het eten een rondje, doe je boodschappen te voet, maak een wandeling na de lunch en maak in het weekend een lekkere bos- strand- of stadswandeling.
Wandelen heeft een enorm positief effect op het humeur. Heb je wel eens last van onprettige gevoelens, of ben je depressief of angstig? Wandelen maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging zijn in deze gevallen dus ideaal.
Heb je overdag toch geen tijd om te wandelen? Maak dan aan het begin of het einde van de dag alsnog een wandeling. Het zorgt niet alleen voor gewichtsverlies, maar ook nog een voor een goed humeur en een betere nachtrust.
Reactie plaatsen
Reacties